Εκδρομές Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος

 


Papadimitriou George
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΑΞΙ 
ΤΗΛ 6987607641


Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος: Ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα ολόκληρου του Ελληνισμού βρίσκεται στην Εύβοια. Πλήθος κόσμου συρρέει καθημερινά στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου που βρίσκεται στο Προκόπι Εύβοιας, εκεί όπου φυλάσσεται σε λάρνακα το ολόσωμο, άφθαρτο και σεπτό σκήνωμά του.


Μέχρι το 1924 το ιερό λείψανο φυλασσόταν στο ναό του Μ. Βασιλείου στο Προκόπι της Μ. Ασίας. Κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών Ελλάδας - Τουρκίας το 1924, οι χριστιανοί κάτοικοι του Προκοπίου, πήραν μαζί τους το σκήνωμα και το μετέφεραν στο Νέο Προκόπι Ευβοίας που έμελλε να γίνει η νέα τους πατρίδα.
Το 1930 άρχισε να χτίζεται ο μεγαλοπρεπής ναός προς τιμήν του Αγίου, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 1951 και λειτουργεί ως προσκυνηματικός.
  
Ο Άγιος Ιωάννης θαυματουργεί από τα πρώτα χρόνια, μετά το θάνατό του το 1730, στη Μ. Ασία, ενώ πλήθος εμφανίσεων και θαυμάτων συντελούνται μπροστά στη λάρνακά του. Παράλυτοι περπατούν, τυφλοί βλέπουν, δαιμόνια φεύγουν, άλλες ανίατες αρρώστιες θεραπεύονται.

Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου, όπου φυλασσόταν αρχικά το λείψανο του Οσίου Ιωάννη το 1832 λεηλατήθηκε από τους Τούρκους και πέταξαν τη σορό του Αγίου στη Φωτιά, ωστόσο έντρομοι αντίκρισαν ότι η σορός του δεν καιγόταν και κινούνταν μέσα στη φωτιά.
Αξίζει να γίνει αναφορά στο γεγονός ότι μία γερόντισσα η Μαρία Σιάκα από την Αμμόχωστο Κύπρου, θεραπεύτηκε από τον Άγιο Ιωάννη και συγκινημένη με δάκρυα στα μάτια, του άφησε το μπαστουνάκι της δίπλα στη λάρνακα και του είπε: «Ίντα (τι) να σου δώσω, παλληκάρι μου; Άγιέ μου, είμαι φτωχιά, θα σου δώσω το μπαστούνι μου, διότι εν μου (δεν μου) χρειάζεται μέχρι να πεθάνω».

Το Ιερό Προσκύνημα της Εύβοιας διαθέτει ξενώνα δυναμικότητος 160 κλινών για τους μακρινούς προσκυνητές, ο οποίος, εκτός από τα υπνοδωμάτια, περιλαμβάνει και αίθουσες διαλέξεων και συνεδρίων, μουσείο, τραπεζαρίες κ.λπ. και έχει φιλοξενήσει Ιερατικά Συνέδρια, Πανορθόδοξες Συνδιασκέψεις, λειτουργικά συμπόσια και εκδηλώσεις.